Hoppa till innehåll

Information

Mellan Byxelkrok och Oskarshamn vill det utländska företaget Cloudberry Wind AB bygga en vattenbaserad vindkraftpark med 98 stycken vindkraftverk med en höjd på 350 meter. 

Betongfundamenten kommer vara 200 meter över havet och rotorbladen ha en längd på 150 meter eller en diameter på 300 meter. Det är en otroligt stor yta som rotorn kommer uppta. Den motsvarar över 10 fotbollsplaner på ett enda kraftverk och omkretsen blir nästan en kilometer.
Eiffeltornet är som jämförelse 330 meter, The Chard i London 320 meter. Sveriges högsta byggnad, Turning Torso i Malmö är 190,4 meter högt. TV-masten Fårhultsmasten i Västerviks kommun är 335 meter, dessa kraftverk kommer alltså bli högre än alla ovan nämnda byggnadsverk.

Rotorbladen kommer att vara 942 meter i omkrets och rotera med mellan 20-30 varv i minuten. Spetsarna på rotorbladen kommer alltså att röra sig upp till 471 m/s eller 1695 km/h. Det är över ljudets hastighet, hur ska någon fågel kunna undvika ett 300 meter långt rotorblad som kommer i den hastigheten? Även vid lägsta specificerade rotationshastigheten blir det 314 m/s eller 1130 km/h. Ljudets hastighet är 340 m/s vilket motsvarar 1224 km/h eller mach 1.

Själva utbredningsområdet för parken beräknas bli över 150 km2, en enorm yta som mestadels ligger i Oskarshamns kommun och endast 4 km från Oskarshamns kärnkraftverk i Simpevarp. Utredningsområdet är uppdelat i en nordlig del och en sydlig del med en smal passage för transporter till och från kärnkraftverket. Den norra delen är ca 50 km2 och den södra delen är ca 96 km2. En ”liten” del av utbredningsområdet (4,5 km2) ligger i Borgholms kommun, den delen är lika stor som Sveriges största anläggning så att kalla den liten är en kraftig underdrift.

Denna vindkraftpark kommer ha en enormt negativ påverkan på våra naturområden, kustmiljö, fisk- och fågelliv, turistnäring, fastighetsvärden och mycket mer. 

Ingen anläggning i Sverige är i närheten av denna storlek. Sveriges hittills största anläggning är Lillgrund i Malmö, som är 4,6 kvadratkilometer med 115 meter höga kraftverk så denna planeras bli 33 gånger så stor till ytan och över 3 gånger så hög. Konsekvenserna av en sådan kommer vara massiv och kommer vara förödande för flertalet rödlistade fågelarter1

Naturskyddsföreningen, som är väldigt positiva till vindkraft säger att ”Landbryggor bör undvikas liksom smala havsområden mellan större landområden där många fåglar passerar, till exempel Öresund och Ålands hav.” för att skydda flyttfåglar. Fler fåglar använder Kalmarsund för att ta sig till och från östersjöområdets häckningsplatser än de platserna de nämner och dessutom är Kalmarsund betydligt smalare än både Öresund och Ålands hav.

Bild från Cloudberry Offshore Wind AB

Dessa kraftverk kommer att nå nästan 4 gånger högre över havet och placeras närmare Byxelkrok än Blå Jungfrun. Att det knappt kommer synas från Öland, som Cloudberry Wind AB påstår är ett skämt.

Byxelkrok har en fin liten hamn som är välbesökt på sommaren. Den är inte så djup som den skulle behöva vara för att kunna underhålla vindkraftverken med transporter därifrån.
De kommer knappast att köra upp från Kalmar med tunga bilar på smala vägar som dessutom trafikeras av långsamma husvagnar och tyskar som bromsar för orkidéer på sommaren utan i stället välja Oskarshamn som underhållshamn så de eventuella jobben kommer givetvis att hamna i Oskarshamn.

De flesta som besöker Byxelkrok, med båt, bil eller buss, gör det för den fina utsiktens skull. Båtfolket dricker vin och grillar i solnedgången, de grillar fisk från lokala fiskhandlaren, kött eller vegetariska varor från ICA Byxelkrok. De sitter längs piren eller på Neptuni Åkrar. En del äter mat på de restauranger som finns med samma fina utsikt på kvällarna, efteråt köper de glass tillverkad av mjölk från en lokal mjölkbonde. De hyr en cykel av Hamnkontoret och cyklar längs kusten, köper frukost i en sjöbod som bakar brödet själv på plats. Det finns inte många ställen i Östersjön där man kan se en i stort sätt obruten horisont, då får man åka till västkusten.

De flesta näringsidkare i och omkring Byxelkrok lever på de inkomster de får in under sommarmånaderna, även resten av året.
Konsekvensen av vindkraftparken blir en kraftig minskning av besökare eftersom det är inte lika gott med mat och vin med utsikt över en extremt hög och stor vindkraftpark i stället. Det innebär att de näringsidkare, många bor på norra Öland, inte kan leva på det och kommer att behöva lägga ner och flytta. Då blir det ännu färre besökare eftersom det finns inga restauranger, ingen ICA-butik och bygden dör. 
Det skulle behövas 100-tals jobb i just Byxelkrok för att Borgholms Kommun skulle ”vinna” på det ekonomiskt. Ett smultronställe som Byxelkrok går dock aldrig att ersätta, det går ej heller att ersätta de utrotningshotade fåglarna i Kalmarsund, eller flyttfåglar på väg till eller från Östersjön då de kommer att slås ihjäl av rotorblad som tar en enorm yta i anspråk.

Fastlandssidan får det ännu värre estetiskt eftersom de är närmare, de är betydligt mer folk som berörs men de är mest bofasta och är inte lika beroende av turism.

De finns just nu några hus, tomter och en camping/stugby ute för försäljning i Byxelkrok men som inte säljs, det beror förmodligen på planerna om vindkraftparken så fastighetsvärdena störtdyker redan nu.

  1. Följande rödlistade fågelarter häckar i området enligt SLU Artdatabanken och är skyddade enlig lag: Artskyddsförordning (2007:845)
  • Skräntärna: Nära hotad
  • Brushane: Sårbar
  • Havsörn: Nära hotad
  • Pilgrimsfalk: Nära hotad
  • Jaktfalk: Starkt hotad
  • Ortolansparv: Akut hotad
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
LinkedIn
Share