Kapacitet för anslutningspunkter till stamnätet.
Sedan 2 av de 3 reaktorerna, O1 och O2 stängdes ner så består bruttoeffekten i Oskarshamns kärnkraftverk (OKG) av den kvarvarande reaktorn i drift, O3 på 1450 MW. (källa https://www.okg.se/). Det är den största rektorn vi har i Sverige och var efter ”effekthöjningsprojektet Puls” också världens största kokvattenreaktor men O3 blev dock ”omkörd” av Grand Gulf i USA strax efter effekthöjningen 2012.
Högspänningsnätet vid kärnkraftverket i Oskarhamn klarar inte effektökning.
Den bedömningen gör den statliga myndigheten Svenska Kraftnät i en utvecklingsplan, ”Perspektivplan 2025”
I Oskarshamn finns inte plats för nya ledningar från kärnkraftverket om produktionen ökar. Reaktorerna i Oskarshamn ”är belägna på en halvö och det finns inte mark att bygga fler luftledningar än de som redan är planerade”, skriver Svenska Kraftnät i planen.
Simpevarps Havsvindpark planerar att ansluta sig till stamnätet på samma ställe som OKG, dvs, på Simpevarpshalvön. Vindkraftsparken har en planerad effekt på 800 MW (källa https://www.cloudberry.no/). Parken kommer givietvis bara producera så mycket under en bråkdel av tiden om ens någon gång då den är beräknad efter optimala vindförhållanden. Men det är maxeffekten som Svanska Kraftnät måste ta hänsyn till vid anslutning till stamnätet.
Majoriteten i Riksdagen är för ny kärnkraft men den kommer inte att utökas i Oskarshamn om Cloudberry får som de vill
Enligt Miljöbalken finns ett maxtak på att tio reaktorer får vara i drift samtidigt i Sverige samt att nya reaktorer enbart får byggas där kärnkraftverk redan finns idag. Nu när regeringen och även vissa partier i oppositionen säger att de vill bygga ny kärnkraft är alltså Simpevarpshalvön en av de få ställen där de går att bygga inom rimlig tid. Då Miljöbalken är en grundlag så krävs regeringsskifte innan den går att ändra på.
Det innebär att det tar väldigt mycket längre tid att planera och bygga nya reaktorer än vid de redan etablerade kärnkraftverken och i och med byggnationen av Simpevarps Havsvindpark så kommer OKG inte vara med i planen då inte anslutningen till stamnätet kommer att räcka till enligt Svenska Kraftnät.
Det tar årtionden att utöka stamnätet.
Cloudberry pratar om alternativet att ansluta sig till en framtida 400 kV-ledning, Ekhyddan. Den har redan nu planerats sedan 2012 och ligger på regeringens bord och det är långt ifrån beslutat om den kommer att byggas eftersom den kommer att påverka mängder med byar och mark- och skogsägare och kommer att ta cirka 1 300 hektar mark i anspråk.
Svenska kraftnät begär redan nu periodvis att O3 ska minska sin produktion, det brukar ske 2-3 ggr per år. Det kommer bli mycket oftare om det ansluts en oplanerbar väderberoende källa på 400 MW plus/minus 400 MW i form av 98 enorma vindkraftverk.
En enorm havsvindpark som ansluter sig till Simpevarps anslutningspunkter innebär att OKG inte kommer kunna öka sin effekt, varken genom effekthöjningar, verkningsgradshöjningar eller liknande och ej heller bygga nya reaktorer eller ersätta nuvarande kvarvarande reaktor. När det blåser kommer det att bli många fler ordrar från Svenska Kraftnät att minska produktionen, kanske tom snabbstopp. Sådana åtgärder är alltid en risk och för OKG innebär det en osäkrare drift, oftare och längre driftstopp pga ökad risk för haveri och de strålningsrisker som det medför.
Jobb på OKG hotas.
Just nu finns det c:a 600 anställda på OKG. En utökad kapacitet eller nya reaktorer skulle skapa många nya jobb hos OKG och Oskarshamnsborna, plus underleverantörer. Det är många gånger fler än de ”upp till 50” som Cloudberry påstår ska kunna skapas av vindkraftparken. Det är en ren gissning från deras sida sade de på samrådsmötet och eftersom den siffran ingår i deras propaganda gissar jag snarare på 5-10 st.
Enorma miljökonsekvenser om Havsvindparken byggs.
Kärnkraftens största miljöpåverkan är strålningsrisker och när använt kärnbränsle och annat kärnavfall ska slutförvaras. Strålningsrisken i dagens kärnkraft är i princip försumbar men effekterna av när kärnavfall ska slutförvaras är tyvärr fortfarande oklar.
Det framgår dock att en gigantisk vindkraftspark i Kalmarsund kommer att få enorma miljökonsekvenser, fastighetsvärden störtdyker redan nu samt att den förstör turismen på norra Öland och på fastlandet, i och omkring Oskarshamn i generationer framåt.
Vindkraftsparken ökar även risken för längre stopp i elproduktionen för nuvarande reaktor, jämför med stoppet i december 2023 med höga elpriser som följd samt den ökade strålningsrisken även om den risken fortfarande är försumbar.